luni, 28 mai 2018

Terapia prin arta


   Ce este arta? 
   Este o forma de creatie cu scop estetic, care presupune folosirea unor tehnici specifice. Arta, si aici ma refer la orice modalitate de expresie artistica, pictura, sculptura, poezie, dans, teatru, caligrafie sau orice forma non-conformista de arta, toate au in esenta doua puncte comune: artistul si sufletul sau.
   Arta este modalitatea prin care subconstientul, adica poarta de acces la suflet, se releva in manifestat. Asadar, ca proces de creatie cu scop estetic, arta indeplineste, cu brio, rolul de catalizator spiritual. Ea este creatie in stare pura, este deci spirit materializat.
  Orice forma de terapie prin arta isi are originea in arta sacra. Aici ma refer la mandale sau yantras (opusul /complementarul lui mantras). In arta sacra, de exemplu cea din templele tibetane, mandalele sunt folosite cu scopul de a extinde constiinta. Ele reprezinta un instrument de focalizare mentala si de vindecare prin culoare. 
  In traditia amerindiana mandalele erau folosite ca scuturi medicale, fiind conform stilului local, un amestec de forme geometrice, culori si desene cu un anumit efect. Ideea e, ca toate culorile asociate cu simboluri si forme geometrice atunci cand sunt trasate si colorate, apoi privite ne modifca campul electromagnetic. Din acest motiv constructia si colorarea unei mandale este, in sine, un act de vindecare, de constientizare. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesaje ascunse in basmele romanesti